Operationer

Vi förmedlar även operationer/kirurgi inom ramen för vårdval öron, näsa, hals.

Här hittar du de mest förekommande av operationerna vi utför.

Abrasio
Operation av adenoiden (körteln bakom näsan)
Alla barn har en körtel bakom näsan som växer bort i tonåren. I folkmun kallas den för polypen bakom näsan. Den försvinner oftast helt under puberteten.
Läs mer…

Audiogram
Hörseltest
Om du har problem med din hörsel kan du behöva göra ett hörseltest. Resultatet av testet registreras som en kurva i ett så kallat audiogram.
Läs mer…

FESS
Operation av bihålor
FESS innebär att man på ett skonsamt sätt med hjälp av endoskop (kikare) opererar i näsa och bihålor. Man kan beskriva det som “titthålskirurgi”.
Läs mer…

Konkotomi
Operation av näsmusslorna
Syftet med att behandla näsmusslor är i huvudsak att reducera nästäppa, orsakad av förstorade näsmusslor. Delvis kan även rinnandet från näsan minska.
Läs mer…

Laserfettsugning / SlimLipo
Ögonlockplastik med laser
Läs mer…

Rhinoseptoplastik
Näsplastik
För att återställa näsandningen kan man ibland behöva korrigera både ytternäsan och nässkiljeväggen där näsandningen kan vara påverkad.
Läs mer…

Septumplastik
Operation av nässkiljeväggen
Orsaken till operationen är att man har en nästäppa som beror på att nässkiljeväggen förtränger ena eller båda näsborrarna.
Läs mer…

TMD – Plaströr Borttagning
Borttagning av plaströr i trummhinnan
Plaströr i öronen släpper oftast spontant, men om de har suttit 2-3 år brukar man ta bort dem. Plaströren tas ofta bort p g a att barnen blivit äldre och att örats funktion därmed har normaliserats.
Läs mer…

Tonsillektomi Barn
Borttagning av halsmandlar
Hela halsmandlarna tas bort vid återkommande halsfluss eller halsböld. Om halsmandlarna är stora och orsakar besvär kan man välja att minska storleken.
Läs mer…

Tonsillektomi Vuxna
Borttagning av halsmandlar
Halsmandlarna är en del av immunförsvaret. De tas bort vid återkommande halsfluss eller halsböld. Operationen brukar kallas tonsillektomi.
Läs mer…

Tonsillotomi Barn
Förminskning av halsmandlar på barn
Stora halsmandlar hos barn orsakar många gånger snarkningar, nattliga andningsuppehåll, grötigt tal och ibland även sväljningssvårigheter.
Läs mer…

Tungbandsplastik
Operation av kort tungband
Tungbandet som opereras är ett slemhinneveck på tungans undersida som ibland kan vara för stramt och hindrar tungans rörlighet.
Läs mer…